Om projektet

Välkommen till Söderdepån

Det välbekanta, livliga och älskade Södermalm breder nu ut sig. I brf Söderdepån bor du nära mycket av det bästa stadsdelen har att erbjuda i form av nöjen, kultur, uteliv, restauranger och cool shopping. Bland de 99 lägenheterna i föreningens tre hus finns många varianter att välja mellan. Här kan både innerstadsparet som ska flytta ihop samt familjen som behöver mer plats men vill bo kvar innanför tullarna hitta sitt nya hem. Här finns även plats för villaägare som söker något centralt och mindre när ungarna lämnat boet. I brf Söderdepån kan du leva ett urbant, klassiskt Söderliv och samtidigt få en enkel vardag med ett modernt boendes alla fördelar.

Klassiskt Söderliv i modern tappning

En del av de boende i brf Söderdepån får den klassiska Söderadressen Bondegatan. Kvarteret i hörnet med Tegelviksgatan delas med nya hyresrättshus som Einar Mattsson uppför samtidigt med bostadsrätterna. Tegelfasadens uttryck blir även det klassiskt för Södermalm, med naturmaterial och mjuka färgtoner.
Husen har en tydligt markerad sockelvåning i natursten och lokaler i bottenplan mot gatan och det lilla torget. Exteriört är entrépartierna inramade i ljust trä som knyter an till områdets befintliga äldre bebyggelse. Trädetaljer följer sedan med interiört i entréerna, de allmänna utrymmena och vidare in i lägenheterna.

Varierande bostäder

Brf Söderdepån erbjuder stor variation med bostäder för olika skeden i livet och goda förutsättningar att hitta ett nytt hem som passar just dig. Alla föreningens 99 lägenheter är perfekta innerstadsbostäder som nyttjar ytorna optimalt. Här finns både en hel del smart planerade och yteffektiva mindre lägenheter och rymligare fyror och femmor. I de större lägenheterna finns också en variation i planlösningarna, med till exempel olika varianter för köket. 

Balkonger och grönskande innergård

Två av husen i brf Söderdepån har åtta våningar och det tredje tio. När inflyttningen påbörjas efter sommaren 2023 har en stor del av den nya bebyggelsen i området färdigställts, även om en del fortfarande återstår. De större lägenheterna i Brf Söderdepån har fönster i flera väderstreck och högre upp i husen har du åt ena hållet en fantastisk utsikt över Södermalms takåsar och åt andra hållet en vy som vetter mot Saltsjön och Fåfängan. Bor du mot Tegelviksgatan har du grönska och ett luftigt läge mot intilliggande kvarter. Vissa lägenheter har en så kallad ”spansk” balkong mot gatan, med en smal avsats för till exempel blomkrukor. På innergården är husfasaden vit och här får de boende ett extra vardagsrum utomhus, med grill, pergola, utemöbler och sandlåda för de minsta.

 

 

Utveckling av kvarter

Vi planerar för att utveckla intilliggande kvarter.

Varsam renovering av Hovings Malmgård och nyproduktion av äldreboenden i kvarteret Sommaren 10.

Läs mer om utvecklingen av kvarteret på Stockholms Stads sida.

Kvarteret följer den klassiska stenstadens grammatik. Husen har gestaltats med tydliga socklar i sten eller utskjutande tegel och med ett tydligt taklandskap i plåt med kupor och frontespiser. Stora nivåskillnader i landskapet skapar en variation i sockelvåningarnas höjd och med husens olika våningsantal skapas en topografisk balans i kvarteret, likt den gamla stenstaden på kuperade Södermalm. Husen har tegelfasader i olika kulörer från varmvitt, grått och beige till klassiskt rött tegel. Teglet knyter an till Barnhusområdets industrihus men har ett staplat tegelförband med breda fogar kopplat till den moderna byggtekniken.

Ur betonggången reser sig gröna, upphöjda öar, som definieras av cortenkanter. Växtligheten består av skuggväxter som funkia, rhododendron, bambu, hakonegräs och strutbräken. I den gröna basen har blommande accenter adderats såsom hortensia, klematis, klätterrosor, snöbollsbuske och flera sorters vårlökar. Rumsligheten på gården byggs upp av de gröna öarna och träd som körsbärskornell, mullbär, naverlönn, amerikansk strimlönn och zelkova. En pergola i smide skapar ett blickfång och blir en samlingsplats med bänkar, grillplats och fjärilsväxter. Pergolan är effektbelyst och tillsammans med pollare ger det gården ett stillsamt allmänljus utan att blända. Gården innehåller också platsbyggda bänkar, sandlåda och gungdjur. Intill lekplatsen har ätbara buskar och smultron planterats. Dagvattnet tas om hand lokalt och leds ned i stråk av dekorativt grus intill betonggången och leds in i bevattningssystem som gör vattnet tillgängligt för växterna.